S.A.R.S. je altruizam i hedonizam u jednom

S.A.R.S. gosti su otišli, mjesto festivala smo očistili, binu smo razmontirali, gotovo je…

E, nije gotovo i zapravo tek počinje. Netko će trebati sve ovo ponoviti i dogodine, a sigurni smo kako volje, snage i kreativnosti neće nedostajati.

S.A.R.S. – Music and beer festival 2019. bit će još bolji.

Sada kad su se dojmovi slegli, a mind and body smo odmorili na najkul međunarodnom graffiti festivalu, imamo snage i veliku želju najprije zahvaliti našim volonterima, uglavnom članovima mladih sinjskih bendova, njihovim prijateljicama i prijateljima, bez čije bi pomoći sve ovo bilo puno teže ili gotovo nemoguće.

 

Volonteri i dragovoljni rad kostur su S.A.R.S.-a jer, ponovit ćemo još jednom, S.A.R.S. je jedan od rijetkih festivala koji organizira neprofitna udruga. Bez pomoći velikih sponzora 16. put je zaključen uspješno, a kod nas se uspjeh ne mjeri u profitu ili bilanci, iako i taj dio smo uspješno odradili (čitaj pozitivna nula 😀 ).

 

Uspjeh je za nas atmosfera koja je vladala festivalom od petka do nedjelje, uspjeh je svaki osmijeh na licu onih za zelenim, narančastim i ljubičastim narukvicama, a svaki volonter zna da je to dijelom i njegova zasluga.

 

Dragovoljni rad je većini vjerojatno čudan i neshvatljiv. Pitaju se, zašto bi u kapitalizmu, društvu koje vrednuje samo materijalno netko radio nešto, bez novčane nagrade.

 

Neshvatljivo im jer nisu probali.

Tko god je volontirao s poštenim ljudima, a pošteni su oni koji tuđim dragovoljnim radom neće puniti svoje džepove, bogatiji je za kvalitetno iskustvo.

 

Iako su razlozi za volontiranje uvijek individualni, moguće ih je podijeliti u nekoliko skupina:

  • Altruizam. Dragovoljac želi biti koristan drugima, i to mu čini zadovoljstvo.
  • Kvaliteta života. Volonter jedan dio svog vremena posveti drugima, doživljava to kao aktivni odmor.
  • Skupljanje stručnoga iskustva. Dragovoljni rad pruža mogućnost skupljanja iskustva koje može biti uključeno u profesionalni životopis i povećati vrijednost za buduće poslodavce.
  • Socijalni razlozi. Volontiranje može biti dobar način za upoznavanje određenog broja različitih ljudi, a često je i mogućnost za stjecanje novih prijatelja.

 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1985. godine proglasila 5. prosinca Međunarodnim danom volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Uspjeh je, dakle, imati priliku sudjelovati u organizaciji nečeg kao što je S.A.R.S., regionalni glazbeno-pivski festival u našem malom Sinju. Uspjeh je, naposljetku, okupiti desetke mladih ljudi koji će skupiti glave, zasukati rukave i odraditi lavovski posao – bez ikakvih zahtjeva.

 

Okupiti današnju mladost nije lako, ali kada znaju što i zbog čega rade, lakše je. Kada se uvjere da za svoj rad imaju priliku vidjeti Nipplepeople bez maski, poljubiti Ramba Amadeusa u čelo, slikati se s Prascem i Shamsom ili pronaći prijatelje u Šankovcima, nije teško.

 

Uspjeh je imati takve ljude i takav događaj u Sinju, uspjeh je iz godine u godinu udarati po vjetrenjačama i prijateljevati sa Sizifom, a sve to s osmijehom na licu.

 

Uspjeh je S.A.R.S.!

 

Hvala Ireni, Heleni, Bandiću, Vugdeliji, Zimi, Arijanu, Borni, Domi, Ivandiću, Bešli, Čačiji, Mariću, M.O.R.T. – ovcima i svima koji su pomogli da posjetiteljima i izvođačima ništa ne fali. Hvala vam!

 

Fotografije korištene u blogu su također volonterske pa nemojte zamjeriti na kvaliteti. Profesionalne fotografije festivala možete vidjeti na našoj Facebook stranici ili direktno preko ovog linka.

 

Zapamtite. Alternativa je uvijek dobra ideja!

2 comments on “S.A.R.S. je altruizam i hedonizam u jednom”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *