Blog

Da rezimiramo: Izvođači na 17. SARS-u

Skoro sve je spremno za ovogodišnji 17. SARS Music and beer festival!

Kada kažem SKORO (ne Miroslav) mislim na neke novitete koje vam još nismo otkrili… Dakle, bit ćemo malo bolji nego prošle godine. Organizacijski, sadržajno i nadamo se, posljedično, publično(?).

Također, idućih desetak dana je pravo vrijeme da se javiš, da, baš ti dragi čitatelju. Ako imaš slobodne dane i snažnu želju za promjenama, javi se, volontiraj na regionalnom festivalu, u svom gradu.

Ono što se SKUP (Sinjski Kulturni Urbani Pokret) trudi raditi je: gurati urbanu kulturu grada podno Kamička. Znaš da je SARS teški altruizam (altruizamnaklonost i ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih), pa ako želiš biti dodatni par ruku na tom putu javi nam se:

Read more

Volontiranje na SARS-u je #posve. Pridruži nam se!

Udruga S.K.U.P. (Sinjski kulturni urbani pokret) poziva sve mlade osobe na volontiranje u sklopu 17. S.A.R.S. Music and beer festivala koji će se održati od 19. do 21. srpnja u Vojarni Ivaniša Nelipića u Sinju.

Obožavaš glazbene festivale? Voliš pomagati te s lakoćom i odgovornošću obavljaš zadatke? Možda se još nikada nisi okušao u volonterskim vodama, a vidiš ovo kao idealnu priliku? Jesi čitao već o vezi altruizma i hedonizma?

Read more

Hrvatske pive na sinjskom festivalu

Nismo osvojili zlatno odličje u Moskvi, ali nemamo razloga biti tužni. I srebro je povijestan uspjeh, a najzlatnije od domaćih craft piva, ugodno ohlađene dolaze na S.A.R.S. Music and beer festival.

Za one koji ne znaju, craft je pojam koji označava zanatska piva, piva proizvedena u malim pivovarama koje su nezavisne jer tek 24% udjela u vlasništvu smije pripadati organizacijama koje nisu iz craft sektora. Zanatske pivovare u proizvodnji svojih stilova piva koriste tradicionalne sastojke.

Read more

Sinj kao idealno mjesto za aktivni odmor

Velikim dijelom svoga toka rijeka Cetina siječe Sinjsko polje gdje se podno visokih planina ugnijezdio grad Sinj. Često nazivan srcem Dalmatinske zagore, iznikao iz burne povijesti uspio se kulturno oblikovati pod jakim podsredstvom osmanlijskog utjecaja. Manje od sat vremena udaljen od velikih primorskih gradova, osiguran s velikim stjenovitim čuvarima, planinama Dinarom, Kamešnicom, Svilajom i Visokom, izdigao se kao središte Cetinske krajine.

Read more

NEheadlineri ili Tko još nastupa

Prošli tekst posvetili smo smještaju u Sinju za vrijeme festivala, a pretprošli headlinerima ovogodišnjeg, šesnaestog po redu, S.A.R.S. music and beer festivala koji će se 20. – 22. srpnja održati na platou bivše vojarne Ivaniša Nelipića, tik uz državnu cestu D1.

Nakon glavnih faca na red su došli i oni koji će to tek postati. Baš kao što Dalićevu Hrvatsku u Rusiji predstavlja svih 22 igrača, S.A.R.S. su Simbola, Ekskurzija Poljoprivredne Škole, The Countess, Seviter, Mind Zoo i Ciotóg, baš kao Brkovi, Šank, Nipplepeople i Rambo Amadeus.

Oni će svojim svirkama počastiti Sinjane i njihove goste te zagrijati atmosferu u petak 20.7. i subotu 21.7.

22.7.2018. Ciotóg će stvarati pozadinsku buku dok se mi trijeznimo najboljim domaćim crafticama i “skupljamo dojmove i glave” od protekla dva dana. Nedjelja kao iz snova za sve pivske sladokusce i pobornike “malo lakšeg đira”.

Read more

Smještaj tijekom S.A.R.S. festivala

Ako ste se odlučili posjetiti S.A.R.S. „Music and beer festival“ i u potrazi ste za smještajem, a kampiranje za vrijeme festivala nije vaš izbor, grad Sinj vam nudi brojne mogućnosti, bilo da se radi o hotelima, hostelima ili privatnim smještajima. Smještajni kapacitet grada raste iz godine u godinu, a kako to i biva svoj “krevet” možete pronaći i rezervirati preko internetskih stranica booking.com ili airbnb.com, no mi smo se potrudili i odlučili vam predložiti i predstaviti neke od najprihvatljivijih mogućnosti u gradu i okolici.

Read more

Headlineri S.A.R.S. 2018.

16. S.A.R.S. po redu, a prvi puta pojačan za domaća imena s craft beer scene. Od ove godine S.A.R.S je music and beer festival i traje tri dana: 20. – 22. dana mjeseca srpnja 2018. godine.

 

Osim, kao i uvijek izvrsnih glazbenih imena i najbolje publike naći će se u prostoru Vojarne Ivaniša Nelipića i točionici 20-tak pivovara iz cijele Hrvatske sa 60-tak različitih pivskih stilova.

 

Read more

Povijest S.A.R.S. festivala

Ideja o Sinjskom amaterskom rock susretu S.A.R.S.-u seže u davnu 2003. kada susret još nije imao, niti karakteristike, niti titulu festivala. Realiziran je na inicijativu mladih ljudi koji su smatrali da grad Sinj polako, ali sigurno, tone u društvenu i kulturnu atrofiju. Bio je to prvi pokušaj da se mladima pruži kulturni sadržaj, neku drugačiju vrstu izlaza iz svakodnevne zbilje grada.

Primarna lokacija susreta bila je na mjestu danas uređenih, u Sinju i šire dobro poznatih, Alkarskih dvora (Kvartiri ul. 17). Cilj okupljanja bilo je predstavljanje lokalnih i neafirmiranih bendova koji nisu imali mogućnost snimati i promovirati svoj vlastiti rad. U takvoj situaciji mladi, kreativni ljudi, bili su primorani preuzeti stvari u svoje ruke te samoinicijativno pokrenuti lokalnu scenu. Koliko je to zaista bilo korisno otkriva nam činjenica da su s razvojem tehnologije i proširenjem utjecaja interneta neki lokalni bendovi danas poznata imena nezavisne regionalne glazbene scene.

 

Read more